|
КУЛИНАРНИ ТРИКОВЕ:
*ВЪВ ВОДАТА,В КОЯТО СЕ ВАРИ ОРИЗЪТ,СЕ СЛАГАТ НЯКОЛКО КАПКИ ЛИМОНОВ СОК ИЛИ МНОГО МАЛКО ЛИМОНТОЗУ,ЗА ДА НЕ СЕ СЛЕПВАТ ЗЪРНАТА И ДА ЗАПАЗЯТ БЕЛИЯ СИ ЦВЯТ.***ЗА ДА СТАНЕ ОМЛЕТЪТ ПО-ВКУСЕН,СЛОЖЕТЕ ПО 1 ЛЪЖИЦА ПРЯСНО МЛЯКО ЗА ВСЯКО РАЗБИТО ЯЙЦЕ.***ЗА ДА НЕ ПОТЪМНЕЕ ОТРЯЗАНАТА ЧАСТ НА САЛАМА,НАМАЖЕТЕ Я С ДЕБЕЛ СЛОЙ МАСЛО***САЛАТАТА ОТ КАРТОФИ ЩЕ СТАНЕ ПО-ВКУСНА, АКО ВЪВ ВОДАТА,В КОЯТО ГИ ВАРИТЕ,СЛОЖИТЕ2-3 СУПЕНИ ЛЪЖИЦИ ВИНО.***ЗА ДА СТАНЕ ВАРЕНОТО ИЛИ ПЕЧЕНОТО ПИЛЕ ПО-ВКУСНО,СЛОЖЕТЕ В КОРЕМА МУ 1 ВРЪЗКА МАГДАНОЗ***ТРАЙНИ КОЛБАСИ/ЛУКАНКА,ШПЕК/ЩЕ ОБЕЛИТЕ ПО-ЛЕСНО,АКО ГИ НАМОКРИТЕ С ВОДА.***АКО БЕШАМЕЛОВИЯТ СОС СТАНЕ НА БУЧКИ,РАЗБИЙТЕ ГО С МИКСЕР И ПРЕЦЕДЕТЕ ПРЕЗ ЦЕДКА***ЗА ДА СТАНЕ ГЛАДЪК БРАШНЕНИЯТ СОС БРАШНОТО СЕ РАЗМИВА В ПОДСОЛЕНА ВОДА.аКО ИЗПОЛЗВАТЕ РАВНИ ЧАСТИ ЦАРЕВИЧНО И ПШЕНИЧНО БРАШНО, НЯМА ДА СЕ ПОЛУЧАТ БУЧКИ/ А Е И ПО-ЗДРАВОСЛОВНО/
Как да изглежда перфектната маса
Тя не е просто приумица, а сцена за проява на майсторството в кухнята на всяка домакиня. Освен това придава усещане за изисканост дори и на кухненската маса вкъщи
Освен че създава усещане за изисканост дори и на кухненската маса вкъщи, това е най-добрата сцена за проява на майсторството в кухнята на всяка домакиня, казва италианският експерт по етикеция Никола Сантини.
Първото основно правило е никога да не се слага пластмасова бутилка вода на масата при важна вечеря или обяд. Същото важи и за хартиените салфетки.
Водата задължително се поднася в семпла и прозрачна стъклена кана.
Нареждането на чиниите на масата трябва да започне от поставката-поднос под тях, която не се отмества по време на яденето. Върху нея се поставя по-плоската чиния, а после и по-дълбоката.
Вдясно от чиниите се поставя ножът, обърнат с острието към тях, а до него и лъжицата. Вляво пък се нареждат максимум две вилици, в зависимост от менюто.
Приборите за десерта се нареждат над горната част на чиниите, като правилото е, че ножчето и лъжичката трябва да сочат с главите си надясно.
Вляво от чиниите се поставя салфетка, сгъната на триъгълник или правоъгълник.
Индивидуалната чинийка за хляб се поставя горе вляво от чиниите. Същото важи и за чинията за салата.
Желязното правило е, че това, което се яде, е вляво, а това, което се пие, е вдясно. Чашата за вода е най-близо до чинията и трябва да е подравнена с върха на ножа.
Колкото и да е броят на приборите, първо се използва най-външният.
На закуска никога не се използват повече от две чаши. На вечеря пък броят им може да е по-голям - максимум до четири. Ако сервираните вина са повече от четири вида, трябва първо да се отнесат използваните чаши, след което да се донесат нови.
Винаги си избърсвайте устата преди и след всяка глътка! Запомнете още нещо - сол и пипер не се предават никога от ръка на ръка. Те просто се поставят близо до онзи, който ги е поискал.
Никога на масата не слагайте клечки за зъби!
Шест основни грешки в кухнята
Здраве.бг разкрива защо възникват голяма част от хранителните натравяния
Основна причина за хранителните натравяния са инфекциите, които по един или друг начин проникват в хранителните продукти и ги правят вредни за употреба.
Грешка №1: готвите и ядете полусурово месо и морски продукти
Тези храни са истински рай за опасните бактерии, които могат да бъдат унищожени само ако следваме строгите правила за готвене.
За да сте сигурни в безопасността на месото, външната температура на бифтека и свинското по време на тяхното приготвяне трябва да достига 70 и повече градуса, на телешкото и агнешкото - над 75, а на птичето месо - над 80 градуса.
При пробождане на месото с вилица то трябва да отделя само светлозлатист сок.
Рибата не трябва да залепва за вилицата и трябва да не бъде прозрачна.
Скаридите се варят докато станат розови и здрави, а мидите и стридите трябва да бухнат и да помътнеят (за около 4-6 минути варене).
Грешка №2: недоварените яйца
Кокошите и другите яйца са идеална среда за развитието на причинителите на салмонела. Затова най-добре забравете за рохките яйца!
Яйцата трябва да се варят поне 5 минути, бърканите да се готвят докато изчезне прозрачния белтък, а омлетът - 7-8 минути.
Грешка №3: съхраняване на храната при стайна температура
Става дума за храната, която сте забравили да приберете в хладилника.
Ако в суров вид картофите, зеленчуците и т.н. могат да се съхраняват извън доста дълго време, то след сготвянето им задължително ги поставяйте в хладилника, най-добре в съд с капак.
Грешка №4: недобре измитите плодове и зеленчуци
За да се предпазите от патогенните микроби, трябва внимателно да измивате преди ядене плодовете и зеленчуците.
Това особено се отнася за кореноплодните. Земята, в която те са израснали, е средата, в която се развиват и много бактерии.
Грешка №5: консервите са направени, за да се съхраняват дълго време
Да, но само при строго определени условия: на студено, тъмно и сухо място. Изхвърлете ги, ако вече са замръзнали (през зимата на балкона), ако са с издута капачка или са се деформирали и са се покрили с ръжда.
Грешка №6: вакуумната опаковка не е гаранция за дълга годност
Кренвиршите, колбасите, месните и рибните изделия във вакуумна опаковка могат да се съхраняват в хладилника не повече от една седмица. Ако не можете да ги изядете, поставете ги във фризера. Ако опаковката е отворена, срокът на годност е не повече от 3-4 дни.
С какво са опасни някои билки
Също както при лекарствата, и при билките най-важно е правилното приложение и дозировката
Някои от най-популярните билки имат и своите странични ефекти, които могат да навредят на здравето. Най-важна е правилната доза.
Маточина
Влиза в състава на петте най-успокояващи билки. Премахва тревогата, раздразнението, повишава работоспособността и помага да се съсредоточим. Маточината е мек спазмолитик. В нейния състав влиза веществото цитрал, което притежава слаботоксично действие.
Ако се пият отвари или чай с маточина ежедневно в продължение на 2-3 седмици обаче може да се появи главоболие, виене на свят, запушване на носа.
Лайка
Притежава силни противовъзпалителни и спазмолитични свойства, успокоява стомаха при гастрит и язва, помага за възстановяването на повредени лигавици
Предозирането може да предизвика при жените отпускане на гладката мускулатура на матката, което води до проблеми в менструалния цикъл и усложнения при бременност.
Постоянната употреба на лайка възпрепятства всмукването на желязото от храносмилателната система в кръвта, което може да предизвика анемия поради недостиг на желязо.
Мента
Смята се за женска билка, защото намалява болката и неприятните усещания по време на месечния цикъл. Намалява мускулните и съдовите спазми, притежава антихипертензивно действие (намалява налягането при хипертония), помага при стомашни колики.
Ментолът, съдържащ се в растението, намалява кръвното налягане. Затова хипотониците (хората с ниско кръвно) трябва внимателно да приемат чай от мента и други запарки. Ментолът забавя сърдечната дейност и усложнява работата на дихателния център, което може да предизвика влошаване на здравословното състояние при страдащите от бронхиална астма и брадикардия.
Три чаши ментов чай дневно могат да предизвикат дори у здравите мъже намаляване на ерекцията за сметка на спадане на налягането в половия член и влошаване на неговото кръвоснабдяване.
Пелин
Още Хипократ е писал, че пелинът лекува женските болести и възбужда апетита. На основата на пелина в края на 19-ти и началото на 20-ти век се е правел абсентът и много пристрастени към него хора са заболявали от различни нарушения на нервната система - от халюцинации до т.нар. пелинова епилепсия. Пелинът е противопоказен при бременност.
Жълт кантарион
Той е може би най-популярния природен антидепресант с успокояващо действие. Премахва също спазмите на храносмилателната система, притежава противовъзпалителни свойства.
Тази билка обаче повишава чувствителността на организма към ултравиолетовите лъчи. Ако приемате жълт кантарион е по-добре се въздържайте от продължително излагане на слънце.
При продължително употреба (повече от месец) може да се появи горчивина в устата, болки в черния дроб, запек.
Предозирането предизвиква вялост и сънливост.
Коприва
Притежава кръвоспиращо действие, помага при проблеми с жлъчката и хроничен бронхит, повишава съкратителната способност на матката. Знахарките още в древността са я използвали като средство, предизвикващо аборт.
Бременните жени трябва да се въздържат от употребата на коприва. Тя и противопоказна и при атеросклероза на съдовете, хипертония, ракови заболявания на матката и простатата.
Подбел
Той е ефективно отхрачващо средство. Съдържа токсични вещества, които могат да предизвикат възпаление на черния дроб, свързано със застоя на кръвта в органа.
Отварата от тази билка повишава налягането в малък кръг на кръвообращението, което е противопоказано за хората, страдащи от астма и сърце.
Удължаване живота на ПАРФЮМА
1. Нанасяйте аромата чак след като се облечете и поставите бижутата. Някои аромати оставят петна по дрехите и аксесоарите, особено ако става дума за синтетични тъкани и перли. Винаги слагайте парфюма като завършващ слой – например сапун или душ-гел, тоалетно мляко или крем, после пудра и най-накрая тоалетна вода. Ако имате суха и чувствителна кожа, нанасяйте парфюма върху кожата по-често, защото се изпарява по-бързо. На мазна кожа ароматът се задържа по-дълго.
***2. От време на време сменяйте парфюма. Изпробвайте нещо ново, експерементирайте и се наслаждавайте при продължителна употреба на един и същи парфюм се появява т. нар. обонятелна умора. Това е състояние, при което носът вече не възприема аромата, който използвате.
Педикюр - в домашни условия и при козметик
***3. Ако избирате нова тоалетна вода, отидете в магазина сутринта и не изпробвайте повече от три аромата наведнъж.
***4. Мястото, където нанасяте парфюма, е почти толкова важно, колкото и ароматът, който сте избрали.
ЗА ДА УХАЕ ПАРФЮМЪТ ПО-ДЪЛГО
***1. Нанасяйте на пулсовите точки: китката, шията, зад ушите, сгъвката на лакътя и зоната на гърдите. Кожата на тези места е най-топла и ароматът бързо се разсейва във въздуха. Ако температурата на въздуха е висока, не забравяйте да нанесете аромат на глезените, на вътрешната страна на бедрата и коленете.
***2. Нанесете на косата и разрешете. Мадам Шанел е слагала парфюма си даже по краищата на дрехите, за да може, когато моделите дефилират, да оставят след себе си ароматен шлейф.
***3. Как да нанасяме аромата за максимален резултат?
Пръскайте тоалетната вода от разстояние 30 см или се вслушайте в съвета на известната марка Есте Лодер: пръснете пред себе си и след това влезте в ароматния облак.
***4. Основните нотки на парфюма поддържат трайността на аромата и забавят изпарението. Обикновено те съдържат чувствени природни аромати – подправки, дървесни и хвойнови нотки, мускус, амбра, ванилия, сантал, пачули.
***5. Правилното съхраняване на парфюма удължава неговия живот. Съхранявайте го на прохладно, сухо и тъмно място. Парфюмът във флакона е като вино в бутилка – протичат окислителни процеси. Затова пазете ароматите от висока температура, светлина и влажност.
Какво още е необходимо да знаете:
PERFUME – съдържа 20-30% ароматни масла, трайност от 4 до 6 часа.
EAU DE PARFUM – съдържа 10-20% ароматни масла, трайност около 4 часа.
EAU DE COLOGNE – съдържа 5% ароматни масла и издържа от 2 до 3 часа.
EAU FRAICHE – съдържа 3% ароматни масла и трае от 1 до 2 часа.
ПУДРАТА съдържа 9% ароматни масла.
КРЕМЪТ съдържа 8% ароматни масла.
Грижа за БИЖУТАТА
Те са толкова красиви, толкова цветни, толкова изящни. Те са част от нас, от нашата същност. Чрез тях изразяваме себе си, начина, по който се чувстваме, начина по който възприемаме. Но след време губят красотата си. Като всяко нещо те също имат нужда от грижи за да бъдат такива, каквито ги искаме. Как да се погрижим най-добре за тях?
Ето няколко полезни съвета за различните видове бижута.
ПЕРЛИ
Качествените естествени перли са много устойчиви на различни влияния. Но имат и врагове. Такива са мазнините на тялото и препаратите. Затова след носене ги забърсвайте с леко затоплена мека материя за да отстраните замърсявания по тях. Хубаво е също така периодично да ги измивате с мек неутрален сапун. После ги изплакнете обилно с чиста вода и ги подсушете с тънка памучна тъкан, за да не се надраскат. Ако перлите са изключително зацапани, може да ги почистите с лакочестител на ацетонова основа. Там, където има перли, никога не използвайте препарати за почистване на бижута, съдържащи амоняк или оцетна киселина. Смърт за тях са и избелващите препарати, оцетът, лакът за коса. Това, което вероятно не знаете и поради което често увреждате перлите си е, че парфюмът и другата козметика също могат да ги повредят. За целта поставяйте бижутата си с перли едва след като сте приключили с грима, дезодоранта и лака за коса. Бъдете особено внимателни към тези субстанции, тъй като те причиняват бърза ерозия на перлената повърхност. Перлите се съхраняват отделно от други бижута, които могат да ги наранят. Не бива да ги пазите и в затворени пликове, тъй като те обичат влажен въздух. В противен случай може да се напукат.
ЗЛАТО
То е мек благороден метал и лесно се драска. Това важи особено за бижутата с по-висок карат. Затова е добре да сваляте златните си накити при физическа или домакинска работа. Тъмните петна от съприкосновението на златото с влажна кожа се махат след търкане с памучна тъкан. Може също така да ги измивате с топла вода и сапун, особено ако има инкрустирани камъни. Сложете ги в съд със сапунена вода, затворете го с похлупак и леко разклатете няколко пъти. Така полепналата по тях мазнина ще падне и те ще заблестят отново. Погрешно е да мислите, че алкохолът ще върне блясъка им. За целта можете да използвате среда на хляб. Просто ги натъркайте хубаво с нея.
СРЕБРО
Сребърните бижута са много популярни, но за съжаление много бързо потъмняват под влияние на околната среда. Старото сребро също има своя чар, но ако държите да запазите белия цвят и блясъка на сребърните си бижута, трябва периодично да ги почиствате. В никакъв случай не ги търкайте със сода за хляб. Това е отречен вече метод. Кристалите на содата са много груби и безвъзвратно надраскват метала. Използвайте суха и мека памучна тъкан и паста или прах за зъби. Може да ги почистите и с лимонов сок, след което да ги изплакнете с топла вода и да ги излъскате с гюдерия.
ПЛАТИНА
Макар на външен вид да прилича много на среброто, тя е доста по-мек метал. И доста по-лесно се поддава на влиянието на околната среда. С годините платината се драска и губи от блясъка си. Най-добре се почиства с мека памучна кърпа, а ако има инкрустирани брилянти, да се измива със сапунена вода, но не повече от веднъж месечно.
КЕХЛИБАР и СЛОНОВА КОСТ
Кехлибарът е вкаменена смола, а слоновата кост – органична материя. Затова те са относително меки и трябва да се пазят от остри предмети и надраскване. Почистват се, като се измиват с топла сапунена вода. Ако слоновата кост е пожълтяла или е покрита с петна, поставете украшението за 15 минути в слаб разтвор на хлорна вар, а след това го изтрийте със суха кърпа.
ЕМАЙЛ
Украшенията от емайл са изключително жизнерадостни с блясъка и цветовете си. Но по тях отпечатъците от пръсти и натрупаната мазнина много личат. Лесно можете да ги почистите с парче вата, потопено в паста за зъби и няколко капки спирт.
ДЪРВО
Дървените накити не се мият, а се изтъркват с парче от фланела. Ако искате да запазят прекрасния си вид, никога не ги докосвайте с мазни ръце, не ги поставяйте на шията си, ако преди това сте я намазали с крем.
ПЛАСТМАСА
Пластмасовите бижута се мият в топла вода. Можете да използвате и малко мек сапун, но в никакъв случай прахове и препарати. Ако миете прекалено често герданите си от мъниста, може нишката, на която са нанизани, да изтънее и да се скъса. Затова е хубаво да ги изнизвате, измивате и след като ги подсушите, да ги нанижете отново.
Грижата за ходилата трябва да е целогодишна - както по естетични, така и по здравословни причини
19.08.2008
Въпреки че август е към края си и времето, през което ще се носят отворени обувки доста накъся, грижата за краката не трябва да спира дотук.
Все още имате възможност да покажете красиво направен педикюр и добре поддържани ходила и не забравяйте, че отношението към външния ни вид не зависи задължително от погледите на околните. Преди всичко се "докарваме" за себе си и за собственото си самочувствие и удоволствие.
Както по естетични, така и по здравословни причини е наложително да обърнете внимание на ходилата, съветва сп. "Beauty".
Редовната ексфолиация, следвана от добра хидратация, по-честият педикюр и навременната грижа за всеки появил се проблем (врастнали нокти, мазоли, мехури и др.) гарантират възможността да носите какъвто модел сандали пожелаете, дори и най-екстравагантните.
Можете да постигнете красив педикюр и в домашни условия, но безспорно по-добрият начин е да се доверите на квалифициран специалист в салоните за красота.
Ето основните стъпки, които трябва да се спазват при грижата за краката в домашни условия:
1. Поставете краката си във ваничка с топла вода, в която предварително сте разтворили малко морска сол или ароматна сол за педикюр, за 10-15 минути, след което ги подсушете.
2. С помощта на пемза или със специална пила за крака обработете петите и зоните с по-груба кожа.
3. С леко втриване нанесете ексфолиант и отново поставете ходилата във ваничката, напълнена само с топла вода, за 2-3 минути. Спокойно можете да заместите ексфолианта за крака с домашно приготвена смес от 2 с.л. захар и 1 с.л. зехтин.
4. Подсушете ги старателно.
5. Нанесете крем с хидратиращо, подхранващо и омекотяващо действие на ходилата, както и на кутикулите (кожичките в основата на ноктите), и след няколко минути ги избутайте назад, без да ги режете.
6. Отстранете стария лак, отрежете и изпилете ноктите в квадратна форма. Важно е ъглите да не се намаляват и скосяват много, тъй като това може да причини врастването им навътре в кожата, което е доста болезнено.
7. Преди да лакирате ноктите, разделете пръстите с памучета. Продават се и специални разделители, които са по-практични, тъй като не оставят власинки.
8. Можете да лакирате ноктите на краката си в екстравагантни цветове, което не значи, че и на ръцете трябва да са в същия цвят. Не забравяйте първо да нанесете база за лак, за да избегнете пожълтяването на ноктите.
Един от най-добрите методи, предлагани в салоните за красота, е зра педикюрът, тъй като освен изкусно оформените нокти, ще се насладите и на специален терапевтичен масаж и ще ви бъде предложена истинска пълноценна грижа за краката.
Зра педикюрът е подходящ за летния сезон, тъй като облекчава уморените и натежали крака, възвръща нежността и мекотата на кожата.
Процедурата започва с накисване на ходилата във ваничка с топла вода, в която са разтворени ароматни соли. Отличната хигиена и дезинфекцията на всички използвани инструменти е много важна, за да се избегне опасността от заразяване с гъбички или други кожни инфекции.
Най-подходящ е т.нар. индивидуален пакет инструменти за всеки клиент. Тези инструменти са запечатани в стерилни торбички, които се отварят пред вас.
Следва отстраняване на лака и изпиляване на ноктите. Нанася се омекотител върху кожичките около всеки нокът, масажира се нежно, ходилата отново се накисват за няколко минути, след което кожичките се избутват със специална пръчица.
Деликатно се масажират стъпалата и краката с морски соли, които реминерализират кожата. Краката се изплакват или се почистват с влажна кърпа. На втвърдените зони на стъпалата се нанася специален продукт, който омекотява кожата.
За да проникнат активните съставки в дълбочина, стъпалата се обвиват с топли влажни кърпи. По този начин бързо и с лекота се отстраняват втвърдяванията. Следва изплакване и нежна обработка на грубите зони с вулканичен камък или пила за стъпала.
Нанася се маска, която овлажнява, подхранва, стимулира клетъчната регенерация и изглажда кожата. Краката се обвиват с фолио, за да може активните вещества, съдържащи се в маската, да проникнат в дълбочина.
След около 10 минути маската се отстранява с топла влажна кърпа и се прави масаж на стъпалата и краката с масло, богато на хидратиращи, подхранващи и успокояващи съставки. Ноктите се оформят прецизно, нанася се база, лак и топ лак.
Модните тенденции при педикюра и този сезон следват тези при маникюра - свежи цветове в яркочервената, жълтата и оранжевата гама, разнообразни декорации и други екстравагантни решения, които правят тази зона особено привлекателна за мъжките очи.
ГРИЖИ ЗА ОЧИТЕ
Почиствайте очите си редовно. Задължително започвайте деня си с обилно измиване на очите с хладка (може и студена) вода. Така ще отстраните нечистотиите и ще подсилите кръвообръщението в тази област. Вечер задължително отстранявайте грима си внимателно, до пълното му изчистване.
Всички външни тела, които ежедневно попадат в очите могат да предизвикат раздразнение и дори възпаление на окото ви, затова редовната хигиена на очите е особено важна.
Ежедневно правете следното упражнение – спрете за малко работа, отпуснете си, и закрийте очите с длани, без да натискате силно. Стойте така, после много леко притиснете и раздвижете дланите си, без да усещате груб натиск, за да не увредите очите си. След това отпуснете дланите и започнете да мигате. Това упражнение ще ви накара да се чувствате тонизирани и ще премахне дискомфорта в очната област.
Давайте почивка на очите си. Ежедневната няколкочасова работа с компютър е сред най-големите противници на „свежите очи”. Познато ви е състояние като замъглен поглед, парене и щипене в очите, главоболие.
Важно условие за работа с компютър е мониторът да е на разстояние не по-малко от 70см. и да е на нивото на очите. Ако четете книга или документи, препоръчителното разстояние е 40 см. Не правете компромис с качеството на монитора и задължително ползвайте такъв с антирефлексен филтър. Добро решение са и очилата за работа с компютър, които може да ползвате и без да имате диоптър.
Избягвайте луминесцентната светлина и прекаления контраст на монитора, защото тези фактори допълнително натоварва очите.
пирайте работа с компютър на един час, а с книга на два, за да правите следното упражнение: отидете на прозореца и се вгледайте в най-далечната точка на хоризонта. Така ще промените фокуса на погледа и ще разтоварите очите.
КОгато работите продължително пред компютър, не забравяйте да мигате, за да възстановявате влажността в очите и да не увредите роговицата си. Ако системно усещате сухота в очите, си купете специални капки от аптеката „изкуствени сълзи” и си слагайте от тях по няколко пъти на ден.
Достатъчното сън (минимум 7 часа) помагат на очите да се възстановят и да си починат, тъй като те „работят” през целия ден, докато сме будни.
Храните, съдържащи витамини А, В2, С, бета-каротин, цинк са сред най-благоприятни за доброто здраве на очите. Такива са свежите плодове и зеленчуци, морска храна, моркови, картофи, зърнени храни.
Риза-рокля - удобно, свежо, шик
Изчистеният силует, върху който има само контрастен цвят за разкош или ярък аксесоар за финал, е гениално просто решение за лято 2008.
26.06.2008
Класическата риза отново влезе в дамския гардероб, но този път префасонирана в къса лятна рокля - удобно, свежо и шик, пише viewsofia.com.
Тя гарантира свобода на движението и прохлада през дългите летни дни. Идеална е и за офиса, и за вечерна разходка.
Материите за ризата-рокля са памук и коприна в бяло, бежово и пастелни цветове. Дизайнерите са решили да избягат от тенденцията на крещящите цветове това лято и залагат на класиката.
Изчистеният силует, върху който има само контрастен цвят за разкош или ярък аксесоар за финал, е гениално просто решение за лято 2008. Подходящи са и летните сандали, и високите токове.
Ризата-рокля може да се комбинира с ефектен колан, широкопола шапка или обемна чанта.
Виж селекцията на viewsofia.com.
Как да изглежда перфектната маса
Тя не е просто приумица, а сцена за проява на майсторството в кухнята на всяка домакиня
23.05.2008
Подреждането на масата не е просто приумица, пише Пронтософия. Освен че създава усещане за изисканост дори и на кухненската маса вкъщи, това е най-добрата сцена за проява на майсторството в кухнята на всяка домакиня, казва италианският експерт по етикеция Никола Сантини.Първото основно правило е никога да не се слага пластмасова бутилка вода на масата при важна вечеря или обяд. Същото важи и за хартиените салфетки. Водата задължително се поднася в семпла и прозрачна стъклена кана. Нареждането на чиниите на масата трябва да започне от поставката-поднос под тях, която не се отмества по време на яденето. Върху нея се поставя по-плоската чиния, а после и по-дълбоката.Вдясно от чиниите се поставя ножът, обърнат с острието към тях, а до него и лъжицата. Вляво пък се нареждат максимум две вилици, в зависимост от менюто. Приборите за десерта се нареждат над горната част на чиниите, като правилото е, че ножчето и лъжичката трябва да сочат с главите си надясно.Вляво от чиниите се поставя салфетка, сгъната на триъгълник или правоъгълник. Индивидуалната чинийка за хляб се поставя горе вляво от чиниите. Същото важи и за чинията за салата.Желязното правило е, че това, което се яде, е вляво, а това, което се пие, е вдясно. Чашата за вода е най-близо до чинията и трябва да е подравнена с върха на ножа. Колкото и да е броят на приборите, първо се използва най-външният.На закуска никога не се използват повече от две чаши. На вечеря пък броят им може да е по-голям - максимум до четири. Ако сервираните вина са повече от четири вида, трябва първо да се отнесат използваните чаши, след което да се донесат нови. Винаги си избърсвайте устата преди и след всяка глътка! Запомнете още нещо - сол и пипер не се предават никога от ръка на ръка. Те просто се поставят близо до онзи, който ги е поискал.Никога на масата не слагайте клечки за зъби!
Сватбата свърши. Какво да правим с роклята?
Обикновено за нея е отреден най-долният рафт в скрина, но има и друг вариант - да я облечете отново и да си направите нетрадиционна фотосесия
20.05.2008
С размяната на брачните клетви и края на медения месец повечето булки са изправени пред дилемата къде да приберат сватбената рокля.
В дома на мама или в най-задния рафт на току-що купения гардероб е отделено специално място за съхранение на реликвата, която вероятно никога повече няма да види бял свят.
Има обаче и друг вариант - да я облечете отново и да си направите нетрадиционна фото сесия, различаваща се от статичните традиционни сватбени снимки, които всички младоженци са принудени да преживеят.
След нея роклята вероятно ще е в окаяно състояние, но важна е все пак емоцията и усещането да не внимаваш къде стъпваш и как се движиш, за да изглеждаш като слязла от корицата на модно списание.
Автор на набиращата популярност сватбена тенденция е фотографът от Лас Вегас Джон Майкъл Купър. Той прави "антибулчински" снимки от 2000 г.
"Просто исках да направя няколко интересни снимки. Целта ми беше да взаимствам идеи от модата и киното в сватбената фотография като поставям булките в необичайни ситуации. Дори не предполагах, че ще предизвикам такъв интерес", коментира той.
Снимките му показват смесените чувства, които булките влагат в бялата рокля и след целия шум, суетене и огромна цена я обличат един единствен път.
Ивон Барет е енергична 33-годишна дизайнерка на бижута, която се жени през 2006 г. и решава да задържи емоцията от сватбата с няколко снимки във фермата на съпруга си в Норфолк.
"Идеята беше на фотографа. Имах толкова хубави спомени с роклята и исках да я облека още един последен път. Преди сватбата внимавах върху нея да не се появи никакво петънце или да не нараня тъканта, но след тържеството тя просто изгуби своята ценност...
Когато съобщих на семейството си, че смятам да направя няколко снимки във фермата с нея, те бяха шокирани", спомня си Ивон.
Облечена в сватбената си рокля, тя кръстосва полето, гушка кравите и овцете и за финал напълно се потапя в езеро. Всичко е документирано със снимки.
"Беше много забавно. След като всичко приключи, бях готова да го направя отново. Страхотно е да имам снимки облечена в сватбената си рокля на мястото, където живеем като съпруг и съпруга", разказва тя.
"Бъдещите булки отделят толкова време на подготовката на сватбата, че когато всичко свърши, искат да задържат емоцията по-дълго. Това е своеобразен начин да затвориш тази глава от живота си и да продължиш напред", разказва Галина Уолс, която е снимала сватбата на Ивон.
"В деня на сватбата трябва да си мобилизиран, защото времето никога не достига, да позираш за безброй снимки с роднините и роклята създава по-скоро неудобство. Тази фото сесия ти дава възможност да се отпуснеш и да поживееш в нея, дава ти свободата да направиш наистина красиви фотографии", смята тя.
"Антибулчинските" снимки предизвикват сериозен дебат "за" или "против". Някои жени казват, че "унищожаването" на роклята символизира обвързването със съпруга. Традиционалистите смятат, че това говори за неуважение към брака.
"Според мен това показва, че не възнамеряваш да се омъжваш отново", коментира сватбеният фотограф Ашли Уотс.
Джон Майкъл Купър казва, че не е очаквал хората да свържат новаторската му идея с представата за съвременния брак.
"Радвам се, че подхождат по-смело към сватбените фотографии. Преди десет години беше невъзможно да накараш булка да ходи по росната трева, сега биха нагазили в мръсотията, за да се получи страхотна снимка. Светът се е променил", смее се той.
Снимки: сп. "Булка"
|